DOROBEK ZAKŁADU PODSTAW ŻYWIENIA CZŁOWIEKA OD 2012 ROKU

Bogacka A., Heberlej A., Usarek A., Okoniewska J. 2019. Diet and nutritional status of elderly people depending on their place of residence. Rocz Panstw Zakl Hig. 70, 2, 185-193.

Balejko E. Monografia: Długotrwałe efekty stosowania diety odchudzającej w autorskiej modyfikacji u pacjentów po zabiegu wprowadzenia balonu żołądkowego. ISBN 978-83-7663-277-3

Biernawska J., Bober J., Kotfis K., Noceń I., Bogacka A., Barnik E., Chlubek D., Żukowski M. 2018. Iron excretion in urine in patients with acute
kidney injury after cardiac surgery. Adv Clin Exp Med., 27, 12, 1671-1676.

Balejko E., Balejko J., Plust D. 2018. Assessment of the Effect of Dietary Modifications and Bioenteric Intragastric Balloon Treatment on the Changes of Some Morphological and Biochemical Parameters in Obese Patients. Ann Nutr Metab, 73, 290-301.

Bogacka A., Heberlej A., Jeleńska M., Kucharska E. 2018. Aterogenność diety a profil lipidowy u pacjentów poradni kardiologicznej w Szczecinie. Probl Hig Epidemiol, 99, 2, 155-161.

Bogacka A., Sobczak-Czynsz A., Kucharska E., Madaj M., Stucka K. 2018. Analysis of nutrition and nutritional status of haemodialysis patients. Rocz Panstw Zakl Hig, 69, 2, 165-174.

Biernawska J., Bober J., Kotfis K., Bogacka A., Barnik E., Żukowski M. 2017. Cardiac surgery related cardio-renal syndrome assessed by conventional and novel biomarkers – under or overestimated diagnosis? Arch Med Sci, 13, 5, 1-10.

Sobczak-Czynsz A., Seidler T., Bogacka A., Lubkowska A., Kaczka P. 2017. Wpływ suplementacji diety sportowców witaminą C na jej stężenie w surowicy krwi, potencjał antyoksydacyjny oraz wydolność fizyczną. Polish J Sport Med, 2(4), 33, 107-118.

Goluch-Koniuszy Z., Heberlej A. 2015. Methods used by adolescents for reducing body mass. Rocz Panstw Zakl Hig. 66(4):327-335.

Seidler T. 2015; rozdział „Witaminy” w książce pt ”Chemia żywności. Główne składniki żywności” t. 1. (pod red. Z.E.Sikorskiego, H. Staroszczyk), Wyd. WNT, Warszawa , s. 265-295.

Szczuko M., Gutowska I., Seidler T. 2015. Nutrition and nourishment status of polish students in comparison with students from other countries. Roczniki PZH, 66(3):261-268.

Bober J., Mazur O., Gołembiewska E., Bogacka A., Sznabel K., Stańkowska-Walczak D., Kabat-Koperska J., Stachowska E. 2015. Analiza stanu odżywienia pacjentów poddawanych dializie otrzewnowej. Pom J Life Sci 61(2), 220-227.

Balejko E., Bogacka A., Balejko J., Kucharska E. 2015. Immunomodulation effect of metabolites from Lactobacillus rhamnosus GG on interleukins release in vitro. Journal of Food and Nutrition Research. 3, 5, 297-302.

Szczuko M., Seidler T., Gutowska I., Stachowska E. 2014. Impact of socio-economic factors and nutritional education on the composition of daily diet of university students. Journal of Food and Nutrition Research. 53, 4, 291-303.

Szczuko M., Seidler T., Stachowska E., Safronow K., Olszewska M., Jakubowska K., Gutowska I., Chlubek D. 2014. Influence of Daily diet on ascorbic acid supply to students. Roczn. PZH. 65(3): 215-222.

Balejko E., Kucharska E., Balejko J. 2013. Effect of Lactobacillus rhamnosus GG encapsulation on interleukin – 10 release in vitro. Centr Eur J Immunol. 38(1): 37-41.

Golembiewska E., Safranow K., Ciechanowski K., Bober J., Bogacka A., Stępniewska J. 2013. Adipokines and parameters of peritoneal membrane transport in newly started peritoneal dialysis patients. ACTA Biochim Pol 60(4): 617-621.

Golembiewska E., Safranow K., Kabat-Koperska J., Ciechanowski K., Bober J., Bogacka A. 2013. Associations of FGF-23 level with parameters of phosphate metabolism in incident peritoneal dialysis patients. Perit Dial Int 33: 447-450.

Bogacka A., Balejko E., Bober J., Seidler T., Balejko J., Sobczak A., Kucharska E., Ciechanowski K. 2013. Effect of diet on selected parameters of antioxidative system and inflammatory processes in patients dialyzed due to diabetic kidney disease. CEJI 38 (2): 243-250.

Seidler T., Książek J., Sobczak A. 2013. Determining levels of mineral consumption from foodstuff sources in the daily diets of adolescent students living in Kamień Pomorski. A pilot study. Roczniki PZH 64(4): 309-315.

Szczuko M., Gutowska I., Seidler T., Mierzwa M., Stachowska E., Chlubek D. 2013. Risk of anaemia in population of healthy young people inhabiting a region in Central Europe. Journal of Nutrition and Metabolism, Article ID 646429, 6 pages.

Seidler T., Sobczak A. 2012. Suplementy diety w żywieniu uczniów szkoły mistrzostwa sportowego. Roczn. PZH. 63 (2): 193-198.

Czerniejewska-Surma B., Surma O., Wawrzyniak W., Bojdo G., Balejko J., Balejko E. 2012. Turystyka dla seniorów, Enturage pogranicza- Instytut Badań i Ekspertyz Naukowych, Gorzów Wlkp. Poznań, 248-255 (rozdział w monografii).

Balejko J., Kowalski M., Czerniejewska –Surma B., Balejko E. 2012. Jakość sensoryczna mięsa wieprzowego zapeklowanego metodą zalewową solankami o różnym składzie. Folia Pomerane Universitatis Technologiae Stetinensis Agricultura, Alimentaria. Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 300(24), 5–16.

Balejko J., Nowak Z., Balejko E. 2012. Artificial neural network as the tool in prediction rheological features of raw minced meat. Acta Sci.Pol., Technol. Aliment. 11(3): 273-281.

Balejko E., Kucharska E., Balejko J. 2012. Influence of Lactobacillus rhamnosus GG metabolites on growth of periodontal diseases bacteria. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities. Biotechnology. 15 (2).