Przedmioty prowadzone na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Tematyka ćwiczeń:
-
Przypomnienie podstawowych pojęć z zakresu alergii pokarmowych.
-
Metody określania reakcji nadwrażliwości. Analiza przykładowych wyników.
-
Etapy diagnostyki alergii pokarmowej, wywiad, badanie ogólnolekarskie, diety.
-
Etapy diagnostyki alergii pokarmowej- badania laboratoryjne. Analiza przykładowych wyników.
-
Testy w diagnozowaniu alergii pokarmowych IgE-niezależnej.
-
Alergia pokarmowa IgG zależna-diagnostyka.
-
Schemat żywienia dzieci karmionych naturalnie i sztucznie z alergią i bez.
-
Alergeny mleka. Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem alergii na białka mleka.
-
Alergeny jaj. Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem alergii na białka jaja.
-
Alergeny ryb i owoców morza. Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem alergii na białka ryb i owoców morza.
-
Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci z uwzględnieniem nietolerancji glutenu.
-
Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci z uwzględnieniem nietolerancji laktozy.
Tematyka wykładów:
-
Fizjologia układu immunologicznego. Reakcje nadwrażliwości.
-
Alergie pokarmowe – definicje, epidemiologia, przyczyny, objawy kliniczne.
-
Uwarunkowania alergii pokarmowej.
-
Reakcje krzyżowe zachodące pomiędzy różnymi alergenami. Zapobieganie.
-
Alergeny pochodzenia zwierzęcego.
-
Alergeny pochodzenia roślinnego.
-
Pseudoalergia pokarmowa.
-
Metody obniżania alergenowości produktów.
-
Diagnostyka alergii pokarmowych.Cz.1
-
Diagnostyka alergii pokarmowych.Cz.2-testy laboratoryjne.
-
Diagnostyka alergii pokarmowych.Cz.3- diety stosowane w diagnostyce i leczeniu alergii pokarmowych.
-
Alergie IgE-niezależne.
-
Immunomodulujące działanie ogólnodostępnych preparatów.
-
Żywienie w niektórych wtórnych niedoborach immunologicznych, np.: AIDS, przeszczep szpiku.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Zastawa stołowa – rodzaje naczyń i ich zastosowanie.
-
Kuchnia Stanów Zjednoczonych – potrawa na bazie tuńczyka – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Grecji – potrawy na bazie mięsa, ryżu i jarzyn – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Grecji – potrawy na bazie jarzyn i sera – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Rosji – potrawy mączne – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia żydowska – potrawy z udziałem surowców drobiowych – sposób przygotowania wybranej i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Francji – potrawy z udziałem jaj – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Włoch – potrawy na bazie makaronu i sosu pomidorowego – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Bułgarii – potrawy na bazie mięsa mielonego – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia szwajcarska – potrawy na bazie sera – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia skandynawska – potrawy na bazie ryb – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Chin i Japonii – potrawy na bazie ryżu, drobiu, jarzyn i ryb – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Hiszpanii – potrawy na bazie pieczywa, warzy i ryb – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Meksyku – potrawy na bazie kukurydzy i jarzyn – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Anglii i Irlandii – potrawy na bazie ryb i drobiu – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Zaliczenia ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Kultury narodowe i ich funkcjonowanie.
-
Kultura żywienia – wzory kulturowe i rodzaje zachowań żywieniowych w różnych rejonach świata.
-
Zastawa stołowa w różnych rejonach świata jako wyraz kultury żywienia.
-
Zachowania przy stole w ujęciu historycznym.
-
Miejsca i obyczaje związane z żywieniem.
-
Historia produktów żywnościowych.
-
Sytuacja żywnościowa świata i jej wpływ na kuchnie narodowe.
-
Rosja – kultura żywienia i specyfika kuchni narodowej.
-
Kraje Basenu Morza Śródziemnego – kultura żywienia i specyfika kuchni narodowych.
-
Stany Zjednoczone i Meksyk – kultura żywienia i specyfika kuchni stanowych.
-
Daleki Wschód – kultura żywienia i specyfika kuchni regionu.
-
Bliski Wschód – kultura żywienia i specyfika kuchni regionu.
-
Kraje skandynawskie, Anglia, Irlandia – kultura żywienia i specyfika kuchni narodowych.
-
Kraje Beneluksu – kultura żywienia i specyfika kuchni narodowych.
SYLABUS dla specjalności ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
SYLABUS dla specjalności technologia i biotechnologia żywności
SYLABUS dla specjalności żywienie człowieka
Tematyka ćwiczeń:
-
Opracowanie jadłospisów dekadowych dla osób z obturacyjną chorobą płuc.
-
Opracowanie jadłospisów dla osób chorych na astmę oskrzelową.
-
Dieta w zapaleniu płuc. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w gruźlicy płuc. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w nowotworach płuc. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w gorączce reumatycznej. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w niewydolności krążenia. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w chorobach naczyniowych mózgu. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w bakteryjnym zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w chorobach oczu – AMD i jaskra. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w chorobach skóry – trądzik młodzieńczy. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w chorobach rozrostowych krwi. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w niedokrwistości. Układanie jadłospisów.
-
Zalecenia żywieniowe w cukrzycy ciężarnych.
-
Zaliczenie ćwiczenia
Tematyka wykładów:
-
Patofizjologia choroby obturacyjnej płuc i astmy oskrzelowej.
-
Patofizjologia zapalenia płuc.
-
Patofizjologia gruźlicy.
-
Patofizjologia nowotworów płuc.
-
Patofizjologia gorączki reumatycznej.
-
Patofizjologia niewydolności krążenia.
-
Przewlekłe serce płucne.
-
Patofizjologia chorób naczyniowych mózgu.
-
Zapalenia bakteryjne opon mózgowo-rdzeniowych.
-
Patofizjologia narządów zmysłu.
-
Choroby oczu – AMD i jaskra.
-
Choroby skóry – patofizjologia trądziku młodzieńczego.
-
Choroby rozrostowe krwi.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Diety w różnych rodzajach kamic moczowych. Układanie jadłospisów.
-
Dieta w padaczce i innych chorobach mózgu. Układanie jadłospisów.
-
Postępowanie dietetyczne w chorobie Parkinsona.
-
Domowe diety dojelitowe.
-
Zastosowanie leczenia żywieniowego u pacjentów (dojelitowe i pozajelitowe). Analiza przypadków.
-
Zalecenia żywieniowe po zabiegach operacyjnych. Analiza przypadków.
-
Postępowanie żywieniowe z pacjentami po oparzeniach. Analiza przypadków.
-
Postępowanie żywieniowe z pacjentami po urazach. Analiza przypadków.
-
Żywienie w przebiegu posocznicy. Analiza przypadku.
-
Żywienie w zespole krótkiego jelita. Analiza przypadku.
-
Postępowanie dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna.
-
Żywienie w niektórych blokach enzymatycznych. Analiza przypadku.
-
Żywienie w AIDS. Układanie diety, analiza przypadku.
-
Diety w leczeniu otyłości.
-
Zaliczenie ćwiczeń
Tematyka wykładów:
-
Kamica moczowa.
-
Padaczka i inne choroby mózgu.
-
Leczenie żywieniowe- żywienie dojelitowe i pozajelitowe.
-
Enteralne diety domowe.
-
Żywienie po zabiegach operacyjnych.
-
Żywienie po oparzeniach.
-
Żywienie po urazie.
-
Żywienie w przebiegu posocznicy.
-
Żywienie w zespole krótkiego jelita.
-
Żywienie w niektórych blokach enzymatycznych.
-
Żywienie w AIDS.
SYLABUS
Tematy ćwiczeń:
-
Ocena stanu odżywienia osób w różnym wieku i w różnych stanach fizjologicznych (ZFŻCz).
-
Wartość odżywcza diety kobiet w poszczególnych trymestrach ciąży i w czasie laktacji (ZFŻCz).
-
Okres młodzieńczy a zaburzenia odżywiania (ZFŻCz).
-
Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego i andropauzalnego (ZFŻCz).
-
Specyfika żywienia osób w wieku starszym – zapobieganie niedożywieniu jakościowemu (ZFŻCz).
-
Analiza oświadczenia żywieniowego dla wybranego produktu w kontekście dziennego zapotrzebowania na wyszczególnione składniki odżywcze (ZPŻCz).
-
Projekt jadłospisu z uwzględnieniem suplementacji wybranym składnikiem odżywczym znajdującym się na liście UL (ZPŻCz).
-
Porównanie wartości odżywczej jadłospisu opracowanego dla diety wegańskiej i semiwegetariańskiej (ZPŻCz).
-
Układanie diety ubogobakteryjnej (ZPŻCz).
-
Układanie diety w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby (ZPŻCz).
-
Analiza jadłospisów pod kątem zawartości kwasów tłuszczowych u pacjentów z chorobą Alzheimera (ZPŻCz).
Tematyka wykładów:
-
Fizjologiczne uwarunkowania prawidłowego żywienia (ZFŻCz).
-
Fizjologia okresu ciąży i laktacji i związane z tym zmiany metaboliczne i wymogi (ZFŻCz).
-
Metaboliczna specyfika okresu intensywnego wzrostu i adolescencji (ZFŻCz).
-
Hormonalne uwarunkowania metabolizmu w okresie meno- i andropauzy (ZFŻCz).
-
Fizjologia procesów starzenia się i związane z tym zalecenia (ZFŻCz).
-
Wskaźniki wartości odżywczej żywności i profile żywieniowe (ZPŻCz).
-
Rola suplementacji w bilansowaniu diety i kształtowaniu potencjału antyoksydacyjnego organizmu (ZPŻCz).
-
Diety alternatywne z elementami terapii składnikami żywności według medycyny chińskiej (ZPŻCz).
-
Dieta po transplantacjach (ZPŻCz).
-
Dieta w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby (ZPŻCz).
-
Żywienie pacjentów ze schizofrenią oraz chorobą Alzheimera (ZPŻCz).
-
Diety w niektórych blokach eznymatycznych metabolizmu białek (ZPŻCz).
SYLABUS dla specjalności ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
SYLABUS dla specjalności technologia i biotechnologia żywności
SYLABUS dla specjalności technologia rybna
Tematyka ćwiczeń:
-
Projekt żywienia niemowląt z uwzględnieniem wieku i włączenia karmienia sztucznego.
-
Tygodniowy projekt jadłospisu dla dzieci w wieku 4-6 lat w warunkach przedszkola i w domu.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla młodzieży szkolnej z uwzględnieniem różnic w aktywności fizycznej.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla osób dorosłych, pracujących i bezrobotnych.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla osób starszych prowadzących samodzielnie gospodarstwo domowe.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla osób starszych przebywających w Domach Pomocy Społecznej.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla osób przebywających w uzdrowisku.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla kobiet w ciąży, z uwzględnieniem trymestru.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla kobiet karmiących z uwzględnieniem wieku.
-
Opracowanie jadłospisu tygodniowego dla żołnierzy służby czynnej.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla osób obciążonych stresem.
-
Opracowanie tygodniowego jadłospisu dla osób przebywających w odosobnieniu.
Tematyka wykładów:
-
Potrzeby i zalecenia żywieniowe dla niemowląt z uwzględnieniem dynamiki rozwoju.
-
Potrzeby i zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem warunków domowych i pobytu w przedszkolu.
-
Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży a potrzeby wzrostowo-rozwojowe.
-
Żywienie osób dorosłych a tryb życia.
-
Żywienie kobiet w ciąży i karmiących.
-
Żywienie sportowców.
-
Żywienie osób starszych.
-
Żywienie osób pozostających w odosobnieniu.
-
Żywienie żołnierzy.
-
Żywienie studentów.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Budżet państwa i gospodarstw domowych w Polsce.
-
Produkcja zbóż i surowców zwierzęcych w Polsce i na świecie.
-
Ceny skupu i detaliczne produktów rolnych a struktura produkcji rolniczej.
-
Przemysł spożywczy w Polsce i na świecie – struktura i wielkość produkcji.
-
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie.
-
Rynek pracy w Polsce.
-
Spożycie indywidualne w gospodarstwach domowych w Polsce.
-
Struktura spożycia żywności w Polsce.
-
Handel zagraniczny – wielkość obrotów żywnością.
-
Żywienie zbiorowe z uwzględnieniem sektora publicznego i prywatnego.
-
Stan zdrowotny i przyczyny zgonów populacji osób w Polsce i na świecie.
-
Sieci handlowe na rynku żywności w Polsce.
Tematyka wykładów:
-
Pojęcie globalizacji – sektory i rynki.
-
Zakres globalizacji, misja, cele, strategia i konkurencyjność.
-
Produkty globalne, polityka cenowa, promocja, organizacja handlu żywnością.
-
Produkcja roślinna i zwierzęca w Polsce i na świecie.
-
Wskaźniki społeczno-gospodarcze świata.
-
Organizacje międzynarodowe funkcjonujące w obszarze żywienia i gospodarki żywnościowej.
-
Przyrodnicze uwarunkowania rolnictwa w Polsce.
-
Rolnictwo zrównoważone a produkcja żywności.
-
Specyfika i uwarunkowania produkcji żywności w Polsce.
-
Przemysł spożywczy a model żywienia.
-
Podaż i popyt na rynku żywności w Polsce.
-
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie a bezpieczeństwo żywnościowe.
-
Dochody i siła nabywcza żywności w Polsce w dobie globalizacji.
-
Narodowy Program Zdrowia dla populacji w Polsce.
-
Żywienie zbiorowe a realizacja potrzeb żywieniowych człowieka współczesnego.
SYLABUS dla specjalności ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
SYLABUS dla specjalności technologia i biotechnologia żywności
SYLABUS dla specjalności żywienie człowieka
MATERIAŁY DO POBRANIA
Tematyka ćwiczeń:
1. Metody oceny wielkości spożycia składników pokarmowych. Metody oceny sposobu żywienia.
2. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu.
3. Normy żywienia.
4. Składniki mineralne. Równowaga kwasowo-zasadowa i wodno-elektrolitowa.
5. Analiza spożycia witamin w dietach studentów.
6. Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych.
7. Zasady racjonalnego odżywiania. Znaczenie poziomów ekonomicznych w planowaniu jadłospisów.
8. Układanie jadłospisów dla wybranej grupy społecznej.
9. Metody oceny stanu odżywienia.
Tematyka wykładów:
1. Bilans energetyczny organizmu człowieka.
2. Występowanie białek w żywności.
3. Występowanie węglowodanów i tłuszczów w żywności.
4. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, rola, nadmiary i niedobór, źródła w żywności.
5. Makro i mikroelementy: rola, nadmiary i niedobory, źródła w żywności.
6. Obróbka kulinarna a wartość odżywcza żywności.
7. Stan odżywienia.
8. Zasady planowania jadłospisów i ich ocena. Wady żywienia.
Przedmioty prowadzone na kierunku MIKROBIOLOGIA STOSOWANA
Tematyka ćwiczeń:
-
Omówienie sposobów uczulania np. ovoalbuminą zwierząt laboratoryjnych (myszy). Metody określania miana przeciwciał całkowitych Ig E. Omówienie metod określania stężenia histaminy.
-
Rodzaje testów skórnych. Wykrywanie swoistych Ig E. Zagrożenia dla uczulonego wynikające z wykonywania testów. Problematyczna wartość dodatnich testów skórnych u małych dzieci.
-
Testy cytotoksyczne. Wykonanie pośredniego i bezpośredniego odczynu Coombsa.
-
Omówienie i pokaz przeciwciał przeciwjądrowych, przeciwmitochondrialnych i innych w przebiegu niektórych chorób tkanki łącznej.
-
Odczyn tuberkulinowy u świnki morskiej. Omówienie metod wykrywania cytokin.
-
Wykrywanie alergenów w żywności-prezentacja.
-
Powtórzenie materiału z prowadzącym asystentem-zaliczenie.
Tematyka wykładów:
-
Reakcja nadwrażliwości typu I. Immunoglobuliny, receptory, komórki.
-
Atopia i choroby atopowe.
-
Mechanizmy i konsekwencje reakcji nadwrażliwości typu II.
-
Reakcje typu kompleksów immunologicznych. Przykładowe kompleksemie.
-
Reakcja nadwrażliwości typu IV-komórkowego. Cytokiny, immunomodulacja.
-
Alergeny.
-
Czy bakterie, wirusy, grzyby mogą uczulać?
-
Rola drobnoustrojów w zapaleniach alergicznych.
SYLABUS
Tematyka wykładów:
-
Pojęcie bakteriemii i sepsy.
-
Borelioza i odkleszczowe choroby OUN.
-
Wirusowe i bakteryjne zapalenie gardła.
-
Czym różnią się grypy? Szczepionki.
-
Typowe i atypowe zapalenia płuc.
-
Żółtaczki zakaźne. Immunoprofilaktyka.
-
Opryszczka i inne choroby układu moczowo-płciowego.
-
Niektóre choroby zakaźne okresu dziecięcego: odra, ospa, świnka, różyczka, mononukleoza zakaźna.
-
Czynniki wpływające na rozprzestrzenianie się chorób pasożytniczych, pasożytnicze antropozoonozy.
-
Parazytozy przewodu pokarmowego, biegunki pochodzenia pasożytniczego.
-
Inwazje pasożytów do tkanki mięśniowej, zmiany hematologiczne w chorobach pasożytniczych.
-
Parazytozy układu nerwowego, zaburzenia widzenia.
-
Objawy parazytoz układu oddechowego, zmiany skórne.
-
Układ rozrodczy a inwazje pasożytnicze.
-
Immunologia inwazji pasożytniczych, parazytozy w stanach osłabionej odporności.
SYLABUS dla kierunku Mikrobiologia stosowana – uzupełniający
SYLABUS dla kierunku Mikrobiologia stosowana
MATERIAŁY DO POBRANIA
Tematyka ćwiczeń:
1. Metody oceny wielkości spożycia składników pokarmowych. Metody oceny sposobu żywienia.
2. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu.
3. Normy żywienia.
4. Składniki mineralne. Równowaga kwasowo-zasadowa i wodno-elektrolitowa.
5. Analiza spożycia witamin w dietach studentów.
6. Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych.
7. Zasady racjonalnego odżywiania. Znaczenie poziomów ekonomicznych w planowaniu jadłospisów.
8. Układanie jadłospisów dla wybranej grupy społecznej.
9. Metody oceny stanu odżywienia.
Tematyka wykładów:
1. Bilans energetyczny organizmu człowieka.
2. Występowanie białek w żywności.
3. Występowanie węglowodanów i tłuszczów w żywności.
4. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, rola, nadmiary i niedobór, źródła w żywności.
5. Makro i mikroelementy: rola, nadmiary i niedobory, źródła w żywności.
6. Obróbka kulinarna a wartość odżywcza żywności.
7. Stan odżywienia.
8. Zasady planowania jadłospisów i ich ocena. Wady żywienia.