Przedmioty prowadzone na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Tematyka ćwiczeń:
1. Dieta lekkostrawna i podstawowa – układanie diet.
2. Układanie diet odchudzających.
3. Diety eliminacyjne w alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Dieta prowokacyjna. Układanie diet w alergiach na wybrane składniki żywności.
4. Dieta w cukrzycy typu 2. Układanie jadłospisu dekadowego.
5. Dieta w nadciśnieniu tętniczym. Układanie jadłospisu dekadowego.
6. Dieta w niewydolności układu krążenia. Przygotowanie diet wg zasad diety śródziemnomorskiej.
7. Dieta w osteoporozie, opracowanie jadłospisu dekadowego.
8. Dieta w marskości wątroby , układanie tygodniowego jadłospisu.
9. Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, układanie tygodniowego jadłospisu.

Tematyka wykładów:
1. Niedożywienie pacjentów. Dieta łatwostrawna.
2. Żywienie ludzi starszych wiekiem.
3. Otyłość choroba cywilizacji.
4. Alergie i nietolerancje pokarmowe.
5. Żywienie w cukrzycy.
6. Charakterystyka diety śródziemnomorskiej.
7. Dieta w osteoporozie.
8. Dieta w chorobach wątroby.
9. Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Tematyka audytoriów:
1. Dieta dla osób z obturacyjna choroba płuc, astma oskrzelowa, zapaleniem płuc, gruźlica i nowotworami płuc.
2. Dieta w gorączce reumatycznej i niewydolności krążenia.
3. Dieta w chorobach naczyniowych mózgu, bakteryjnym zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych.
4. Dieta w chorobach oczu i skóry.
5. Dieta w chorobach rozrostowych krwi i niedokrwistości.
6. Dieta w cukrzycy ciężarnych.

Tematyka ćwiczeń:
1. Opracowanie jadłospisów dekadowych dla osób z obturacyjna choroba płuc.
2. Opracowanie jadłospisów dla osób chorych na astmę oskrzelowa.
3. Dieta w zapaleniu płuc. Układanie jadłospisów.
4. Dieta w gruźlicy płuc. Układanie jadłospisów.
5. Dieta w nowotworach płuc. Układanie jadłospisów.
6. Dieta w gorączce reumatycznej. Układanie jadłospisów.
7. Dieta w niewydolności krążenia. Układanie jadłospisów.
8. Dieta w chorobach naczyniowych mózgu. Układanie jadłospisów.
9. Dieta w bakteryjnym zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych. Układanie jadłospisów.
10. Dieta w chorobach oczu – AMD, zaćma i jaskra. Układanie jadłospisów.
11. Dieta w chorobach skóry – trądzik młodzieńczy. Układanie jadłospisów.
12. Dieta w chorobach rozrostowych krwi. Układanie jadłospisów.
13. Dieta w różnych rodzajach niedokrwistości. Układanie jadłospisów.
14. Zalecenia żywieniowe w cukrzycy ciężarnych.

Tematyka wykładów:
1. Patofizjologia choroby obturacyjnej płuc , zapalenia płuc i astmy oskrzelowej.
2. Patofizjologia gruźlicy.
3. Patofizjologia nowotworów płuc.
4. Patofizjologia gorączki reumatycznej. Przewlekłe serce płucne w kontekście niewydolności krążenia.
5. Patofizjologia chorób naczyniowych mózgu i zapalenia bakteryjnego opon mózgowo-rdzeniowych.
6. Patofizjologia narządów zmysłu.
7. Choroby skóry – patofizjologia trądziku młodzieńczego.
8. Patofizjologia niedokrwistości.
9. Patofizjologia ciąży.

Przedmioty prowadzone na kierunku MIKROBIOLOGIA STOSOWANA