Przedmioty prowadzone na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Tematyka ćwiczeń:
-
Diagnostyka alergii pokarmowych (wywiad i diety).
-
Alergeny mleka – układanie diet eliminacyjnych w alergii na białka mleka metody obniżania alergenowości, ukryte alergeny w produktach spożywczych.
-
Alergeny jaj – układanie diet eliminacyjnych w alergii na białka jaj metody obniżania alergenowości, ukryte alergeny w produktach spożywczych.
-
Alergeny ryb i owoców morza – układanie diet eliminacyjnych w alergii na białka ryb i owoców morza metody obniżania alergenowości, ukryte alergeny w produktach spożywczych.
-
Nietolerancje pokarmowe- układanie diet w nietolerancji glutenu.
-
Nietolerancje pokarmowe- układanie diet w nietolerancji laktozy.
-
Zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Humoralna i komórkowa odporność nieswoista.
-
Swoista odporność humoralna i komórkowa.
-
Pojęcie alergii, rodzaje alergenów w żywności i innych. Mechanizm alergii.
-
Charakterystyka wybranych alergenów pochodzenia zwierzęcego w żywności.
-
Charakterystyka wybranych alergenów pochodzenia roślinnego w żywności.
-
Metody wykrywania alergenów w produktach żywnościowych. Metody obniżania alergenowości produktów spożywczych.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Zajęcia przypominające- planowanie jadłospisów, zbieranie wywiadu żywieniowego, obsługa programu komputerowego Dietetyk i Dieta 5
-
Dieta lekkostrawna i podstawowa – układanie diet.
-
Układanie diet odchudzających.
-
Schemat postępowania po zbiegach bariatrycznych.
-
Diety eliminacyjne w alergiach pokarmowych. Dieta prowokacyjna. Układanie diet w alergiach na wybrane skłaniki żywności.
-
Dieta w nietolerancjach pokarmowych. Układanie diet w celiakii i fenyloketonurii, nietolerancji laktozy.
-
Dieta w cukrzycy typu 2 – układanie diet w cukrzycy typu 2.
-
Dieta w nadciśnieniu tętniczym. Układanie diet w profilaktyce nadciśnienia tętniczego oraz zaleceń diety DASH.
-
Dieta w niewydolności układu krążenia. Przygotowanie diet wg zasad diety śródziemnomorskiej.
-
Dieta w nerczycy. Układanie diet dla dziecka z zespołem nerczycowym.
-
Dieta w osteoporozie. Układanie diet dla osób z osteoporozą (osoby starsze i kobiety w okresie menopauzalnym).
-
Dieta w marskości wątroby. Układanie diet dla osób z marskością wątroby.
-
Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Układanie diety dla osób dorosłych z wrzodami żołądka.
-
Dieta w różnych rodzajach niedokrwistości. Przygotowanie odpowiednich diet.
-
Zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Niedożywienie pacjentów. Dieta łatwostrawna.
-
Żywienie ludzi starszych wiekiem.
-
Otyłość chorobą cywilizacji.
-
Alergia pokarmowa – podstawy, preparaty mlekozastępcze.
-
Nietolerancje pokarmowe – fenyloketonuria i inne zaburzenia biochemiczne.
-
Żywienie w cukrzycy.
-
Charakterystyka diety śródziemnomorskiej.
-
Dieta w chorobach wątroby.
-
Diety ze zmienioną ilością białek (nerki).
-
Składniki żywności a leki.
-
Nutrigenomika.
-
Preparaty o działaniu modyfikującym metabolizm ustroju.
-
Oddziaływanie składników żywności na kancerogeneze.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Zajęcia przypominające- planowanie jadłospisów, zbieranie wywiadu żywieniowego, obsługa programu komputerowego Dietetyk i Dieta 5
-
Dieta lekkostrawna i podstawowa – układanie diet.
-
Układanie diet odchudzających.
-
Schemat postępowania po zbiegach bariatrycznych.
-
Diety eliminacyjne w alergiach pokarmowych. Dieta prowokacyjna. Układanie diet w alergiach na wybrane skłaniki żywności.
-
Dieta w nietolerancjach pokarmowych. Układanie diet w celiakii i fenyloketonurii, nietolerancji laktozy.
-
Dieta w cukrzycy typu 2 – układanie diet w cukrzycy typu 2.
-
Dieta w nadciśnieniu tętniczym. Układanie diet w profilaktyce nadciśnienia tętniczego oraz zaleceń diety DASH.
-
Dieta w niewydolności układu krążenia. Przygotowanie diet wg zasad diety śródziemnomorskiej.
-
Dieta w nerczycy. Układanie diet dla dziecka z zespołem nerczycowym.
-
Dieta w osteoporozie. Układanie diet dla osób z osteoporozą (osoby starsze i kobiety w okresie menopauzalnym).
-
Dieta w marskości wątroby. Układanie diet dla osób z marskością wątroby.
-
Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Układanie diety dla osób dorosłych z wrzodami żołądka.
-
Dieta w różnych rodzajach niedokrwistości. Przygotowanie odpowiednich diet.
-
Zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Niedożywienie pacjentów. Dieta łatwostrawna.
-
Żywienie ludzi starszych wiekiem.
-
Otyłość chorobą cywilizacji.
-
Alergia pokarmowa – podstawy, preparaty mlekozastępcze.
-
Nietolerancje pokarmowe – fenyloketonuria i inne zaburzenia biochemiczne.
-
Żywienie w cukrzycy.
-
Charakterystyka diety śródziemnomorskiej.
-
Dieta w chorobach wątroby.
-
Diety ze zmienioną ilością białek (nerki).
-
Składniki żywności a leki.
-
Nutrigenomika.
-
Preparaty o działaniu modyfikującym metabolizm ustroju.
-
Oddziaływanie składników żywności na kancerogeneze.
SYLABUS
Tematyka konwersatoriów:
-
Edukacja żywieniowa – wiadomości wstępne.
-
Postawy względem żywności i żywienia.
-
Żywienie a zdrowie publiczne.
-
Psychologia żywienia.
-
Postawy w odniesieniu do nowej żywności.
-
Edukacja zdrowotna – wiadomości wstępne i czynniki warunkujące zdrowie.
-
Nowoczesna reklama w zakresie żywności i żywienia.
-
Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej.
-
Planowanie upowszechniania wiedzy o żywieniu.
-
Badanie postaw.
-
Skala Likerta w badaniu postaw.
-
Spożywanie żywności etnicznej – badanie postaw.
-
Spożywanie żywności genetycznie zmodyfikowanej – badanie postaw.
-
Badanie zwyczajów żywieniowych wybranych grup osób.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Zastawa stołowa – rodzaje naczyń i ich zastosowanie.
-
Kuchnia USA – potrawy na bazie tuńczyka – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Grecji – potrawy na bazie ryżu i jarzyn – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Rosji – potrawy mączne – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia żydowska – potrawy z udziałem surowców drobiowych – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Francji – potrawy z udziałem jaj – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
-
Kuchnia Włoch – potrawy na bazie makaronu i sosu pomidorowego – sposób przygotowania wybranej potrawy i wartość odżywcza.
Tematyka wykładów:
-
Kultura żywienia – wzory kulturowe i rodzaje zachowań w żywieniowych w różnych rejonach świata.
-
Zastawa stołowa w różnych rejonach świata jako wyraz kultury żywienia.
-
Miejsca i obyczaje związane z żywieniem.
-
Historia produktów żywnościowych.
-
Sytuacja żywnościowa świata i jej wpływ na kuchnie narodowe.
-
Rosja – kultura żywienia i specyfika kuchni narodowej.
-
Włochy – kultura żywienia i specyfika kuchni narodowej.
-
Kraje Bliskiego i Dalekiego Wschodu – kultura żywienia i specyfika kuchni narodowych.
-
Hiszpania – kultura żywienia i specyfika kuchni narodowej.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Układanie diet zależnie od rodzaju przyjmowanych leków i podstawowej choroby pacjenta. Analiza przypadków.
-
Zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Zależność pomiędzy składem posiłków a stopniem i prędkością wchłaniania leków.
-
Metabolizm człowieka w różnych okresach życia, zależność od genotypu.
-
Mechanizmy usuwania leków z ustroju.
-
Stężenia leków we krwi w zależności od składników żywności (addycja, synergizm, antagonizm).
-
Synergizm leków i „energy drinks” oraz alkoholu.
-
Leki a witaminy. Alergia na leki.
-
Nietolerancje pokarmowe jako suma działania preparatów i amin biogennych zawartych w żywności.
-
Soki cytrusowe a metabolizm leków.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Zajęcia wprowadzające – zapoznanie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczenia. Zajęcia przypominające- planowanie jadłospisów, zbieranie wywiadu żywieniowego, obsługa programu komputerowego Dietetyk i Dieta 5.
-
Układanie diet w zatruciach i zakażeniach pokarmowych.
-
Układanie diet w zapaleniach jamy ustnej i przełyku. Dieta papkowata.
-
Opracowanie jadłospisu dla osób z nadkwaśnością żołądka.
-
Opracowanie jadłospisu w niedokwaśności żołądka.
-
Opracowanie jadłospisu dla cjorych z przewlekłym zapaleniem trzustki.
-
Opracowanie jadłospisu dla osób z ostrym zapaleniem trzustki.
-
Opracowanie jadłospisu dla chorych z wirusowymi zapaleniami wątroby. Analiza przypadków.
-
Układanie diet w stłuszczeniu wątroby. Analiza przypadków.
-
Opracowanie jadłospisu dla chorych z kamicą żółciową.
-
Opracowanie jadłospisu i zaleceń zmian stylu życia dla osób z zespołem jelita drażliwego.
-
Dieta pacjentów hemodializowanych-opracowanie jadłospisu dekadowego.
-
Zalecenia żywieniowe w chorobach nowotworowych dietozależnych, przy chemio- i radioterapii.
-
Dieta pacjentów z dną moczanową- przygotowanie jadłospisu dekadowego.
-
Domowa dieta dojelitowa. Zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Zatrucia i zakażenia pokarmowe.
-
Zasady zapobiegania zakażeniom szpitalnym w kuchni szpitalnej.
-
Patofizjologia chorób jamy ustnej.
-
Patofizjologia chorób przełyku.
-
Patofizjologia chorób żołądka.
-
Patofizjologia chorób trzustki cz. 1
-
Patofizjologia chorób trzustki cz.2
-
Patofizjologia chorób wątroby.
-
Patofizjologia chorób pęcherzyka i dróg żółciowych.
-
Patofizjologia chorób jelit.
-
Patofizjologia chorób nerek.
-
Choroby nowotworowe.
-
Patofizjologia chorób stawów i kości.
-
Żywienie dojelitowe.
-
Żywienie pozajelitowe
SYLABUS
MATERIAŁY DO POBRANIA
Tematyka ćwiczeń:
-
Informacja żywieniowa. Oznaczenia na opakowaniach do żywności.
-
Metody oceny wielkości spożycia składników pokarmowych.
-
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu.
-
Normy żywienia.
-
Wskaźniki oceny wartości odżywczej białek.
-
Składniki mineralne. Równowaga kwasowo-zasadowa i wodno-elektrolitowa.
-
Analiza spożycia witamin w dietach studentów.
-
Wyliczanie wskaźnika jakości żywieniowej INQ.
-
Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych.
-
Metody oceny sposobu żywienia.
-
Zasady racjonalnego odżywiania. Znaczenie poziomów ekonomicznych w planowaniu jadłospisów. Układanie jadłospisów dla wybranej grupy społecznej.
-
Metody oceny stanu odżywienia.
-
Suplementacja diety i żywność wzbogacona w żywieniu człowieka.
-
Współczesne trendy wśród diet odchudzających i alternatywnych. Wady i zalety.
-
Praktyczne zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Nauka o żywieniu i etapy rozwoju. Nauka o żywieniu w Polsce. Współczesne problemy żywieniowe świata. Żywność transgeniczna.
-
Bilans energetyczny organizmu człowieka.
-
Występowanie białek w żywności.
-
Występowanie węglowodanów w żywności.
-
Występowanie tłuszczów w żywności.
-
Woda pitna, wody mineralne, woda ustrojowa, odwodnienie.
-
Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, rola, nadmiary i niedobór, źródła w żywności.
-
Makro i mikroelementy: rola, nadmiary i niedobory, źródła w żywności.
-
Nowe rodzaje żywności w żywieniu. Żywność funkcjonalna, wzbogacona, wygodna, minimalnie przetworzona. Koncentraty spożywcze i dietetyczne środki spożywcze.
-
Znakowanie żywności. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Profile żywieniowe i produktów.
-
Obróbka kulinarna a wartość odżywcza żywności.
-
Wady żywienia.
-
Stan odżywienia.
-
Żywność regionalna i tradycyjna.
-
Zasady planowania jadłospisów i ich ocena.
Tematyka zajęć może się różnić w zależności od specjalizacji.
SYLABUS dla specjalności technologia żywności pochodzenia wodnego
SYLABUS dla specjalności technologia i żywienie
Tematyka ćwiczeń:
-
Praktyczne zastosowanie metabolitów probiotycznych w przemyśle spożywczym.
-
Praktyczne zastosowanie metabolitów probiotycznych w prewencji alergii.
-
Praktyczne zastosowanie metabolitów probiotycznych w prewencji nietolerancji pokarmowych.
-
Bezpieczeństwo i możliwość stosowania probiotyków.
-
Synbiotyki jak składnik preparatów farmakologicznych. Analiza składu wybranych preparatów.
-
Interakcje pomiędzy grupami antybiotyków a szczepami probiotycznymi.
-
Niebezpieczeństwo infekcji rotawirusami. Metoda przypadków.
Tematyka wykładów:
-
Charakterystyka, znaczenie i rola bakterii kwasu mlekowego.
-
Metabolity probiotyczne i możliwości wykorzystania ich w przemyśle.
-
Wpływ bakterii probiotycznych na zdrowie człowieka.
-
Działanie immunomodulujące pałeczek kwasu mlekowego.
-
Zapobieganie alergiom pokarmowym. Zastosowanie probiotyków w leczeniu AZS.
-
Zastosowanie probiotyków w leczeniu dzieci z biegunką rotawirusową.
-
Wykorzystanie szczepów probiotycznych w prewencji zakażeń górnych dróg oddechowych.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Immunomodulacja. Klasyfikacja związków wykazujących działanie immunostymulujące.
-
Żywienie a odpowiedź odpornościowa (niedożywienie białkowo-energetyczne). Układanie diet.
-
Wpływ witamin na aktywność układu immunologicznego.Układanie diet.
-
Składniki mineralne a układ odpornościowy.Układanie diet.
-
Immunomodulujące właściwości kwasów tłuszczowych pożywienia w organizmie człowieka. Układanie diet.
-
Immunomodulujące działanie probiotyków na układ odpornościowy. Układanie diet.
-
Alergie pokarmowe – uwarunkowania, alergeny w żywności, diety eliminacyjna i prowokacyjna. Układanie diet.
Tematyka wykładów:
-
Nieswoista odporność humoralna i komórkowa.
-
Swoista odporność humoralna i komórkowa.
-
Tolerancja pokarmowa.
-
Modulowanie odporności nienasyconymi kwasami tłuszczowymi- immunożywienie.
-
Immunogenne oddziaływanie biofllawonoidów.
-
Wpływ pałeczek kwasu mlekowego na odporność.
-
Karotenoidy a odporność.
SYLABUS
MATERIAŁY DO POBRANIA
Tematyka ćwiczeń:
-
Informacja żywieniowa. Oznaczenia na opakowaniach do żywności.
-
Metody oceny wielkości spożycia składników pokarmowych.
-
Wyliczanie bilanse energetycznego organizmu człowieka.
-
Ocena sposobu żywienia studentów z uwzględnieniem obowiązujących norm żywienia.
-
Ocena wartości odżywczej białek z zastosowanie wskaźników.
-
Ocena zawartości składników mineralnych w jadłospisach studentów. Ocena równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej.
-
Analiza spożycia witamin w dietach studentów.
-
Wyliczanie wskaźnika jakości żywieniowej INQ.
-
Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych.
-
Metody oceny sposobu żywienia.
-
Zasady racjonalnego odżywiania. Znaczenie poziomów ekonomicznych w planowaniu jadłospisów. Układanie jadłospisów dla wybranej grupy społecznej.
-
Metody oceny stanu odżywienia.
-
Suplementacja diety i żywność wzbogacona w żywieniu człowieka.
-
Wady i zalety różnych rodzajów diet odchudzających i alternatywnych.
-
Praktyczne zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Nauka o żywieniu i etapy rozwoju. Nauka o żywieniu w Polsce. Współczesne problemy żywieniowe świata. Żywność transgeniczna.
-
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka (bilans).
-
Rola białka w procesach ustrojowych, ich źródła w żywności.
-
Rola węglowodanów w procesach ustrojowych, ich źródła w żywności.
-
Rola tłuszczów w procesach ustrojowych, ich źródła w żywności.
-
Rola wody w organizmie, jej rodzaje oraz odwodnienia.
-
Rola witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach, źródła w żywności. Konsekwencje zdrowotne nadmiarów i niedoborów w diecie człowieka.
-
Rola makro i mikroelementów, źródła w żywności. Konsekwencje zdrowotne nadmiarów i niedoborów w diecie człowieka.
-
Żywność funkcjonalna, wzbogacona, wygodna, minimalnie przetworzona. Koncentraty spożywcze i dietetyczne środki spożywcze.
-
Znakowanie żywności. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Profile żywieniowe i produktów.
-
Obróbka kulinarna a wartość odżywcza żywności.
-
Wady żywienia.
-
Stan odżywienia.
-
Żywność regionalna i tradycyjna.
-
Zasady planowania jadłospisów i ich ocena.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Zachorowania i przyczyny zgonów w Polsce.
-
Wartość odżywcza wybranych, naturalnych produktów funkcjonalnych.
-
Wartość odżywcza wybranych produktów funkcjonalnych i dietetycznych projektowanych.
-
Dieta dla cukrzyków z wykorzystaniem produktów funkcjonalnych.
-
Dieta dla chorych na miażdżycę z wykorzystaniem produktów funkcjonalnych.
-
Dieta dla otyłych z wykorzystaniem produktów funkcjonalnych.
-
Dieta dla osób z nadciśnieniem tętniczym z wykorzystaniem produktów funkcjonalnych.
Tematyka wykładów:
-
Sytuacja epidemiologiczna w Polsce i w Europie.
-
Definicje, charakterystyka i podział żywności funkcjonalnej i dietetycznej.
-
Składniki bioaktywne stosowane w produkcji żywności funkcjonalnej i dietetycznej.
-
Opracowywanie produktów żywnościowych o działaniu prozdrowotnym.
-
Żywność funkcjonalna w postaci tradycyjnej i modyfikowana technologicznie.
-
Żywność niskoenergetyczna.
-
Żywność wysokobłonnikowa.
-
Żywność zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych.
-
Żywność dla sportowców i ludzi o aktywnym trybie życia.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Produkty tradycyjne z grupy sery i produkty mleczne – wartość żywieniowa a specyfika produkcji.
-
Produkty tradycyjne z grupy mięso i produkty mięsne – wartość żywieniowa a specyfika produkcji.
-
Produkty tradycyjne z grupy wyroby piekarnicze i cukiernicze – wartość żywieniowa a specyfika produkcji.
-
Produkty tradycyjne z grupy oleje i tłuszcze – wartość żywieniowa a specyfika produkcji.
-
Produkty tradycyjne z grupy napoje alkoholowe – wartość żywieniowa a specyfika produkcji.
-
Produkty tradycyjne z grupy dania i potrawy – wartość żywieniowa a specyfika produkcji.
-
Produkty tradycyjne z grupy ryby i produkty rybne – wartość żywieniowa a specyfika produkcji.
-
Wielkość produkcji żywności tradycyjnej i regionalnej w Polsce i w Europie.
Tematyka wykładów:
-
Uwarunkowania społeczno-gospodarcze i kulturowe kuchni regionalnych.
-
Surowce i produkty w kuchniach narodowych i regionalnych.
-
Regionalne produkty w Polsce i Europie.
-
Techniki wytwarzania żywności regionalnej i tradycyjnej.
-
Bezpieczeństwo zdrowotne produktów tradycyjnych.
-
Socjo-psychologiczne aspekty żywności tradycyjnej i regionalnej.
-
Rynek produktów tradycyjnych i ich ochrona.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Opracowanie jadłospisów dla sportowców różnych dyscyplin, ze szczególnym uwzględnieniem zapotrzebowania energetycznego.
-
Opracowanie jadłospisów w okresie „ładowania” węglowodanowego.
-
Opracowanie jadłospisów dla sportowców różnych dyscyplin, ze szczególnym uwzględnieniem zapotrzebowania na białko.
-
Opracowanie diety z uwzględnieniem wszystkich rodzajów tłuszczy niezbędnym do poprawy osiągnięć sportowych.
-
Opracowanie planu nawodnienia uwzględniając okres przed , w trakcie i po wysiłku fizycznym.
-
Dieta dla sportowca. Układanie jadłospisów z szczególnym uwzględnieniem witamin i składników mineralnych traconych w trakcie aktywności fizycznej.
-
Dieta dla osób aktywnych fizycznie w kontekście obrony przed wolnymi rodnikami.
-
Ułożenie planu suplementacji diety dla sportowców różnych dyscyplin.
-
Opracowanie diety redukcyjnej dla sportowców.
-
Opracowanie jadłospisu dla osób uczęszczających na siłownię.
-
Opracowywanie jadłospisów w okresie wzmożonego przygotowania do sezonu startowego.
-
Dieta w anemii sportowca.
-
Opracowanie planu żywieniowego w okresie startu.
-
Zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Zapotrzebowanie kaloryczne w sporcie.
-
Węglowodany – kiedy, ile i jakie?
-
Znaczenie białka w sporcie.
-
Rola tłuszczów w wysiłku fizycznym.
-
Nawodnienie.
-
Witaminy i minerały.
-
Antyoksydanty w sporcie.
-
Suplementy dla sportowców – charakterystyka, działanie.
-
Masa startowa – ubytek tkanki tłuszczowej.
-
Rozbudowa masy mięśniowej a przyrost masy ciała.
-
Zagrożenia ze strony wyczynowego uprawiana sportu.
-
Triada zawodnicza.
-
Odżywianie w trakcie zawodów.
Przedmioty prowadzone na kierunku MIKROBIOLOGIA STOSOWANA
Tematyka ćwiczeń:
-
Metody badania odporności nieswoistej humoralnej. Analiza przypadków.
-
Metody badania odporności nieswoistej komórkowej. Analiza przypadków.
-
Metody oceny odporności swoistej humoralnej. Analiza przypadków.
-
Metody oceny odporności swoistej komórkowej. Analiza przypadków.
-
Metody określania reakcji nadwrażliwości. Analiza przypadków.
-
Etapy diagnostyki alergii pokarmowych. Cz.1 – wywiad, badanie fizykochemiczne.
-
Etapy diagnostyki alergii pokarmowych. Cz.2 – metody in vivo (testy skórne, diety).
-
Etapy diagnostyki alergii pokarmowych. Cz.3 – metody in vitro (całkowite i swoiste IgE).
-
Metody w określaniu pseudoalergii (oznaczanie tryptazy, leukotrienów, histaminy). Analiza przykładowych wyników.
-
Omówienie pierwotnych niedoborów odporności. Analiza przykładowych wyników.
-
Omówienie wtórnych niedoborów odporności. Analiza przykładowych wyników.
-
Rodzaje odporności przeciwwirusowej.
-
Rodzaje odporności przeciwbakteryjnej.
-
Jak wykonuje się szczepienie zwierząt w badaniach laboratoryjnych.
-
Zaliczenie ćwiczenia.
Tematyka wykładów:
-
Morfologia układu limfatycznego i podstawowe funkcje.
-
Główny układ antygenów zgodności tkankowej.
-
Nieswoista odporność humoralna.
-
Mechanizmy odporności nieswoistej komórkowej, współdziałanie z odpowiedzią humoralną.
-
Antygeny, odporność komórkowa mediowana przez limfocyty T.
-
Swoista odporność humoralna.
-
Współdziałanie odpowiedzi komórkowej i humoralnej. Tolerancja immunologiczna.
-
Odporność w zakażeniach bakteryjnych.
-
Odporność w zakażeniach wirusowych.
-
Szczepienia i szczepionki.
-
Alergia-mechanizmy reakcji nadwrażliwości.
-
Autoimmunizacja.
-
Immunologia nowotworów.
-
Immunostymulacja, immunosupresja.
SYLABUS
Tematyka wykładów:
-
Zakażenie
-
Ziarniaki G+ gronkowce
-
Ziarniaki G+ paciorkowce
-
Pałeczki G+
-
Bakterie kwasooporne, promieniowce
-
Pałeczki G- (duże)
-
Pałeczki G- (małe)
-
Laseczki
-
Bakterie spiralne
-
Riketsie, chlamydie, mycoplazmy
-
Flora fizjologiczna człowieka
-
Antybiotyki, antybiotykooporność
-
Zakażenie narządowe i wielonarządowe
-
Zakażenia szpitalne
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Diagnostyka zakażeń jamy ustnej i przełyku. Pobieranie wymazów, posiew na podłoża stałe i płynne. Omówienie zasad różnicowania bakterii.
-
Ocena materiału z poprzedniego ćwiczenia. Powtórzenie zasad diagnostyki lab. Diagnostyka zmian zapalnych występujących w obrębie żołądka i dwunastnicy. Omówienie zasad różnicowania bakterii. Ocena wzorcowych hodowli.
-
Omówienie schorzeń zapalnych wątroby dróg żółciowych pod kątem diagnostyki wirusologicznej i bakteriologicznej.
-
Omówienie wartości śródoperacyjnego pobierania materiałów, zasady przesyłania materiału w kierunku beztlenowców. Diagnostyka zakażeń wywołanych bakteriami beztlenowymi. Antybiotykooporność.
-
Zasady pobierania moczu u dorosłych i dzieci. Wartość wyników dodatnich. Różnicowanie drobnoustrojów zasiedlających drogi moczowe.
-
Omówienie zasad pobierania materiału do badań bakteriologicznych z układu rodnego. Omówienie fizjologicznej i patogennej flory bakteryjnej oraz grzybów i wirusów występujących w drogach rodnych.
-
Omówienie sposobów materiału z górnych dróg oddechowych. Zasady przesyłania materiału, podłoża namnażająco-różnicujące. Nosicielstwo a zakażenie.
Tematyka wykładów:
-
Patofizjologia procesu zapalnego, niektóre choroby jamy ustnej.
-
Patofizjologia chorób przełyku.
-
Choroba wrzodowa i inne schorzenia żołądka i dwunastnicy.
-
Choroby wątroby.
-
Choroby dróg żółciowych.
-
Patogeneza ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki.
-
Patofizjologia bakteryjnych i nieswoistych zapaleń jelit.
-
Choroby nerek.
-
Choroby dróg moczowych u dzieci i u dorosłych.
-
Zakażenia układu rodnego u kobiet i mężczyzn.
-
Obturacyjne zapalenia oskrzeli.
-
Patogeneza typowych i atypowych zapaleń płuc.
-
Patofizjologia niektórych chorób skóry: trądzik, łuszczyca. odleżyny.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Diagnostyka zakażeń jamy ustnej i przełyku. Pobieranie wymazów, posiew na podłoża stałe i płynne. Omówienie zasad różnicowania bakterii.
-
Ocena materiału z poprzedniego ćwiczenia. Powtórzenie zasad diagnostyki lab. Diagnostyka zmian zapalnych występujących w obrębie żołądka i dwunastnicy. Omówienie zasad różnicowania bakterii. Ocena wzorcowych hodowli.
-
Omówienie schorzeń zapalnych wątroby dróg żółciowych pod kątem diagnostyki wirusologicznej i bakteriologicznej.
-
Omówienie wartości śródoperacyjnego pobierania materiałów, zasady przesyłania materiału w kierunku beztlenowców. Diagnostyka zakażeń wywołanych bakteriami beztlenowymi. Antybiotykooporność.
-
Zasady pobierania moczu u dorosłych i dzieci. Wartość wyników dodatnich. Różnicowanie drobnoustrojów zasiedlających drogi moczowe.
-
Omówienie zasad pobierania materiału do badań bakteriologicznych z układu rodnego. Omówienie fizjologicznej i patogennej flory bakteryjnej oraz grzybów i wirusów występujących w drogach rodnych.
-
Omówienie sposobów materiału z górnych dróg oddechowych. Zasady przesyłania materiału, podłoża namnażająco-różnicujące. Nosicielstwo a zakażenie.
Tematyka wykładów:
-
Patofizjologia procesu zapalnego, niektóre choroby jamy ustnej.
-
Patofizjologia chorób przełyku.
-
Choroba wrzodowa i inne schorzenia żołądka i dwunastnicy.
-
Choroby wątroby.
-
Choroby dróg żółciowych.
-
Patogeneza ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki.
-
Patofizjologia bakteryjnych i nieswoistych zapaleń jelit.
-
Choroby nerek.
-
Choroby dróg moczowych u dzieci i u dorosłych.
-
Zakażenia układu rodnego u kobiet i mężczyzn.
-
Obturacyjne zapalenia oskrzeli.
-
Patogeneza typowych i atypowych zapaleń płuc.
-
Patofizjologia niektórych chorób skóry: trądzik, łuszczyca. odleżyny.
SYLABUS
Przedmioty prowadzone na kierunku ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM I JAKOŚCIĄ ŻYWNOŚCI
MATERIAŁY DO POBRANIA
Tematyka ćwiczeń:
1. Informacja żywieniowa. Oznaczenia na opakowaniach do żywności.
2. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu.
3. Wskaźniki oceny wartości odżywczej białek.
4. Składniki mineralne. Równowaga kwasowo-zasadowa i wodno-elektrolitowa.
5. Analiza spożycia witamin w dietach studentów.
6. Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych. Wyliczanie wskaźnika jakości żywieniowej INQ.
7. Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia.
8. Zasady racjonalnego odżywiania.
9. Suplementacja diety i żywność wzbogacona w żywieniu człowieka.
Tematyka wykładów:
1. Nauka o żywieniu i etapy rozwoju. Nauka o żywieniu w Polsce. Współczesne problemy żywieniowe świata. Żywność transgeniczna.
2. Bilans energetyczny organizmu człowieka.
3. Występowanie białek w żywności.
4. Występowanie węglowodanów w żywności.
5. Występowanie tłuszczów w żywności.
6. Woda pitna, wody mineralne, woda ustrojowa, odwodnienie.
7. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, rola, nadmiary i niedobór, źródła w żywności.
8. Makro i mikroelementy: rola, nadmiary i niedobory, źródła w żywności.
9. Nowe rodzaje żywności w żywieniu. Żywność funkcjonalna, wzbogacona, wygodna, minimalnie przetworzona. Koncentraty spożywcze i dietetyczne środki spożywcze.
10. Znakowanie żywności. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Profile żywieniowe i produktów.
11. Obróbka kulinarna a wartość odżywcza żywności.
12. Wady żywienia.
13. Stan odżywienia.
14. Żywność regionalna i tradycyjna.
15. Zasady planowania jadłospisów i ich ocena.