Przedmioty prowadzone na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Tematyka ćwiczeń:

  1. Zajęcia wprowadzające – zapoznanie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczeń. Diagnostyka alergii pokarmowych (wywiad i diety).

  2. Alergeny mleka, jaj i ryb oraz owoców morza– układanie diet eliminacyjnych w alergii na białka mleka, jaj i ryb, metody obniżania alergenowości, ukryte alergeny w produktach spożywczych.

  3. Nietolerancje pokarmowe- układanie diet w nietolerancji glutenu, laktozy.

  4. Metody wykrywania alergenów w żywności. Wykonanie przykładowych oznaczeń. Zaliczenie ćwiczeń.

Tematyka wykładów:

  1. Humoralna i komórkowa odporność nieswoista.

  2. Swoista odporność humoralna i komórkowa.

  3. Pojęcie alergii, rodzaje alergenów w żywności i innych. Mechanizm alergii.

  4. Charakterystyka wybranych alergenów pochodzenia zwierzęcego w żywności.

  5. Charakterystyka wybranych alergenów pochodzenia roślinnego w żywności.

  6. Metody wykrywania alergenów w produktach żywnościowych. Metody obniżania alergenowości produktów spożywczych.

SYLABUS

Tematyka ćwiczeń:

  1. Informacja żywieniowa. Oznaczenia na opakowaniach do żywności.

  2. Metody oceny wielkości spożycia składników pokarmowych.

  3. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu.

  4. Normy żywienia.

  5. Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych.

  6. Metody oceny sposobu żywienia.

  7. Zasady racjonalnego odżywiania. Znaczenie poziomów ekonomicznych w planowaniu jadłospisów. Układanie jadłospisów dla wybranej grupy społecznej.

  8. Metody oceny stanu odżywienia.

  9. Praktyczne zaliczenie ćwiczeń.

Projekty:

  1. Przedstawienie założeń projektów. Wybranie tematów projektów z zakresu oceny sposobu żywienia różnych grup społecznych, osób zdrowych lub chorych.

  2. Opracowywanie projektów, analiza wskazanej literatury.

  3. Opracowanie trzydniowego jadłospisu dla badanej grupy i oceny wartości odżywczej jako element projektu.

Tematyka wykładów:

  1. Nauka o żywieniu i etapy rozwoju. Nauka o żywieniu w Polsce. Współczesne problemy żywieniowe świata. Żywność transgeniczna.

  2. Bilans energetyczny organizmu człowieka.

  3. Występowanie białek w żywności.

  4. Występowanie węglowodanów w żywności.

  5. Występowanie tłuszczów w żywności.

  6. Woda pitna, wody mineralne, woda ustrojowa, odwodnienie.

  7. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, rola, nadmiary i niedobór, źródła w żywności.

  8. Makro i mikroelementy: rola, nadmiary i niedobory, źródła w żywności.

  9. Nowe rodzaje żywności w żywieniu. Żywność funkcjonalna, wzbogacona, wygodna, minimalnie przetworzona. Koncentraty spożywcze i dietetyczne środki spożywcze.

  10. Znakowanie żywności. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Profile żywieniowe i produktów.

  11. Obróbka kulinarna a wartość odżywcza żywności.

  12. Wady żywienia.

  13. Stan odżywienia.

  14. Żywność regionalna i tradycyjna.

  15. Zasady planowania jadłospisów i ich ocena.

Tematyka zajęć może się różnić w zależności od specjalizacji.

SYLABUS dla specjalności technologia żywności pochodzenia wodnego

SYLABUS dla specjalności technologia i żywienie

Tematyka ćwiczeń:

  1. Poznanie podstawowej aparatury do badań immunologicznych.

  2. Omówienie metod oceny nieswoistej odporności.

  3. Omówienie metod swoistej odpowiedzi.

  4. Metody wykrywania alergii i nietolerancji pokarmowej.

  5. Układanie diet eliminacyjnych w alergiach pokarmowych. Dieta w nietolerancjach pokarmowych.

  6. Metody wykrywania alergenów w żywności. Wykonanie przykładowych oznaczeń.

  7. Zaliczenie ćwiczenia.

Tematyka wykładów:

  1. Humoralna i komórkowa odporność nieswoista.

  2. Swoista odporność humoralna i komórkowa.

  3. Metody oceny u zwierząt i/lub człowieka parametrów odporności nieswoistej oraz swoistej.

  4. Pojęcie alergii, rodzaje alergenów w żywności i innych. Mechanizm alergii.

  5. Określenia alergenowości z użyciem przeciwciał monoklonalnych; analiza białek: z użyciem chromatografii cieczowej z odwróconymi fazami, RP+HPLC w połączeniu ze spektrometrią mas, elektroforeza dwukierunkowa, mapy peptydowe, bazy białek i bioaktywnych peptydów.

  6. Określanie stężenia histaminy metodą Shora, kolumnową, Elisa. Oznaczanie stężenia innych amin biogennych.

  7. Mechanizmy nietolerancji. Określanie stężenia glutenu w produktach, uczulenia na mleko – metody badań, odczyn MIF.

  8. Metody genetyczne i immunologiczne wykrywania obecności GMO w towarach żywnościowych.

SYLABUS