Przedmioty prowadzone na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Tematyka ćwiczeń:
-
Zajęcia wprowadzające – zapoznanie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczeń. Diagnostyka alergii pokarmowych (wywiad i diety).
-
Alergeny mleka, jaj i ryb oraz owoców morza– układanie diet eliminacyjnych w alergii na białka mleka, jaj i ryb, metody obniżania alergenowości, ukryte alergeny w produktach spożywczych.
-
Nietolerancje pokarmowe- układanie diet w nietolerancji glutenu, laktozy.
-
Metody wykrywania alergenów w żywności. Wykonanie przykładowych oznaczeń. Zaliczenie ćwiczeń.
Tematyka wykładów:
-
Humoralna i komórkowa odporność nieswoista.
-
Swoista odporność humoralna i komórkowa.
-
Pojęcie alergii, rodzaje alergenów w żywności i innych. Mechanizm alergii.
-
Charakterystyka wybranych alergenów pochodzenia zwierzęcego w żywności.
-
Charakterystyka wybranych alergenów pochodzenia roślinnego w żywności.
-
Metody wykrywania alergenów w produktach żywnościowych. Metody obniżania alergenowości produktów spożywczych.
SYLABUS
Tematyka ćwiczeń:
-
Informacja żywieniowa. Oznaczenia na opakowaniach do żywności.
-
Metody oceny wielkości spożycia składników pokarmowych.
-
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu.
-
Normy żywienia.
-
Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych.
-
Metody oceny sposobu żywienia.
-
Zasady racjonalnego odżywiania. Znaczenie poziomów ekonomicznych w planowaniu jadłospisów. Układanie jadłospisów dla wybranej grupy społecznej.
-
Metody oceny stanu odżywienia.
-
Praktyczne zaliczenie ćwiczeń.
Projekty:
-
Przedstawienie założeń projektów. Wybranie tematów projektów z zakresu oceny sposobu żywienia różnych grup społecznych, osób zdrowych lub chorych.
-
Opracowywanie projektów, analiza wskazanej literatury.
-
Opracowanie trzydniowego jadłospisu dla badanej grupy i oceny wartości odżywczej jako element projektu.
Tematyka wykładów:
-
Nauka o żywieniu i etapy rozwoju. Nauka o żywieniu w Polsce. Współczesne problemy żywieniowe świata. Żywność transgeniczna.
-
Bilans energetyczny organizmu człowieka.
-
Występowanie białek w żywności.
-
Występowanie węglowodanów w żywności.
-
Występowanie tłuszczów w żywności.
-
Woda pitna, wody mineralne, woda ustrojowa, odwodnienie.
-
Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, rola, nadmiary i niedobór, źródła w żywności.
-
Makro i mikroelementy: rola, nadmiary i niedobory, źródła w żywności.
-
Nowe rodzaje żywności w żywieniu. Żywność funkcjonalna, wzbogacona, wygodna, minimalnie przetworzona. Koncentraty spożywcze i dietetyczne środki spożywcze.
-
Znakowanie żywności. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Profile żywieniowe i produktów.
-
Obróbka kulinarna a wartość odżywcza żywności.
-
Wady żywienia.
-
Stan odżywienia.
-
Żywność regionalna i tradycyjna.
-
Zasady planowania jadłospisów i ich ocena.
Tematyka zajęć może się różnić w zależności od specjalizacji.
SYLABUS dla specjalności technologia żywności pochodzenia wodnego
SYLABUS dla specjalności technologia i żywienie
Tematyka ćwiczeń:
-
Poznanie podstawowej aparatury do badań immunologicznych.
-
Omówienie metod oceny nieswoistej odporności.
-
Omówienie metod swoistej odpowiedzi.
-
Metody wykrywania alergii i nietolerancji pokarmowej.
-
Układanie diet eliminacyjnych w alergiach pokarmowych. Dieta w nietolerancjach pokarmowych.
-
Metody wykrywania alergenów w żywności. Wykonanie przykładowych oznaczeń.
-
Zaliczenie ćwiczenia.
Tematyka wykładów:
-
Humoralna i komórkowa odporność nieswoista.
-
Swoista odporność humoralna i komórkowa.
-
Metody oceny u zwierząt i/lub człowieka parametrów odporności nieswoistej oraz swoistej.
-
Pojęcie alergii, rodzaje alergenów w żywności i innych. Mechanizm alergii.
-
Określenia alergenowości z użyciem przeciwciał monoklonalnych; analiza białek: z użyciem chromatografii cieczowej z odwróconymi fazami, RP+HPLC w połączeniu ze spektrometrią mas, elektroforeza dwukierunkowa, mapy peptydowe, bazy białek i bioaktywnych peptydów.
-
Określanie stężenia histaminy metodą Shora, kolumnową, Elisa. Oznaczanie stężenia innych amin biogennych.
-
Mechanizmy nietolerancji. Określanie stężenia glutenu w produktach, uczulenia na mleko – metody badań, odczyn MIF.
-
Metody genetyczne i immunologiczne wykrywania obecności GMO w towarach żywnościowych.