W dniu 20.04.2018 roku w Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach odbyła się XLII Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, m.in. w bloku „Gastronomia” oraz „Technologia żywności”.
Jury Olimpiady obu bloków tworzyli pracownicy WNoŻiR
- w bloku tematycznym „Gastronomia”:
- dr inż. Magda Bruszkowska – przewodnicząca Jury (adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka)
- dr hab. inż. Joanna Sadowska, prof. nadzw. (adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka)
- dr hab. inż. Joanna Żochowska – Kujawska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa)
- dr inż. Sylwia Przybylska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności)
- dr inż. Robert Iwański – członek Jury (starszy wykładowca w Katedrze Technologii Żywności)
- dr inż. Wojciech Sawicki – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej)
- mgr inż. Izabela Daniel – członek Jury (asystent w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka)
- w bloku tematycznym „Technologia żywności”
- dr hab. inż. Izabela Dmytrów – przewodnicząca Jury (kierownik Zakładu Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności)
- dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska – Wąs – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej)
- dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek – członek Jury (starszy wykładowca w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności).
- dr inż. Anna Bogacka – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Podstaw Żywienia Człowieka)
- dr inż. Dominika Plust – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Towaroznawstwa i Oceny Jakości)
- dr inż. Marek Kotowicz – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa)
Spośród uczestników biorących udział w bloku „Gastronomia”, po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce – Paulina Panasz – Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Świdwinie
II miejsce – Mikołaj Tomaszewski – Zespół Szkół Nr 6 w Szczecinie
III miejsce – Katarzyna Nowak – Zespół Szkół Nr 4 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wałczu
Spośród uczestników biorących udział w bloku „Technologia żywności„ po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce – Krzysztof Przesmycki – Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
II miejsce – Aneta Kotlarek – Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2 II Liceum Ogólnokształcące w Gorzowie Wielkopolskim
III miejsce – Alicja Zubek – Zespół Szkół Nr 5 w Stargardzie
Nagrody Dziekana WNoŻiR dla najlepszego praktyka, w obu blokach tematycznych, podczas uroczystego zakończenia Olimpiady wręczyła Pani Prodziekan dr hab. inż. Agata Witczak, prof. nadzw. ZUT. Nagrodzeni laureaci Okręgowej Olimpiady wezmą udział w eliminacjach centralnych, które w tym roku odbędą się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.