W dniu 20.04.2018 roku w Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach odbyła się XLII Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, m.in. w bloku „Gastronomia” oraz „Technologia żywności”.

Jury Olimpiady obu bloków tworzyli pracownicy WNoŻiR

  • w bloku tematycznym „Gastronomia”:
  1. dr inż. Magda Bruszkowska – przewodnicząca Jury (adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka)
  2. dr hab. inż. Joanna Sadowska, prof. nadzw. (adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka)
  3. dr hab. inż. Joanna Żochowska – Kujawska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa)
  4. dr inż. Sylwia Przybylska – członek Jury (adiunkt  w Katedrze Technologii Żywności)
  5. dr inż. Robert Iwański – członek Jury (starszy wykładowca w Katedrze Technologii Żywności)
  6. dr inż. Wojciech Sawicki – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej)
  7. mgr inż. Izabela Daniel – członek Jury (asystent w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka)
  • w bloku tematycznym „Technologia żywności”
  1. dr hab. inż. Izabela Dmytrów – przewodnicząca Jury (kierownik Zakładu Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności)
  2. dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska – Wąs – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej)
  3. dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek – członek Jury (starszy wykładowca w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności).
  4. dr inż. Anna Bogacka – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Podstaw Żywienia Człowieka)
  5. dr inż. Dominika Plust – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Towaroznawstwa i Oceny Jakości)
  6. dr inż. Marek Kotowicz – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa)

Spośród uczestników biorących udział w bloku „Gastronomia”, po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:

I miejsce – Paulina Panasz – Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Świdwinie

II miejsce – Mikołaj Tomaszewski – Zespół Szkół Nr 6 w Szczecinie

III miejsce – Katarzyna Nowak – Zespół Szkół Nr 4 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wałczu

Spośród uczestników biorących udział w bloku „Technologia żywności„ po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz  praktycznej jury przyznało:

I miejsce – Krzysztof Przesmycki – Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim

II miejsce – Aneta Kotlarek – Zespół Szkół Ogólnokształcących  Nr 2 II Liceum Ogólnokształcące w Gorzowie Wielkopolskim

III miejsce – Alicja Zubek – Zespół Szkół Nr 5 w Stargardzie

Nagrody Dziekana WNoŻiR dla najlepszego praktyka, w obu blokach tematycznych, podczas uroczystego zakończenia Olimpiady wręczyła Pani Prodziekan dr hab. inż. Agata Witczak, prof. nadzw. ZUT. Nagrodzeni laureaci Okręgowej Olimpiady wezmą udział w eliminacjach centralnych, które w tym roku odbędą się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.