W nowy rok akademicki 2018/2019, Zakład Podstaw Żywienia Człowieka wkroczył pracowicie.

W dniach 28-29.09.2018 odbyło się wielkie święto – Europejska Noc Naukowców, w której nasz Zakład miał przyjemność uczestniczyć.

Pierwszego dnia odbyły się warsztaty „Samo zdrowie na drugie śniadanie„, w których uczestniczyło łącznie 33 dzieci. Uczniowie chętnie przygotowywali sobie zdrowe kanapki z różnymi pastami, sok warzywno-owocowy oraz deser – pudding chia z musem truskawkowym. Oprócz degustacji, dzieci wyklejały Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, którą mogły później zabrać ze sobą. Warsztaty poprowadziły: dr inż. Anna Bogacka (pracownik zakładu), doktorantki: mgr inż. Angelika Heberlej oraz mgr inż. Daria Paradowska, a także dwie studentki z SKN Dietetyków: Dominika Czubacka i Natalia Frankowska.

W drugim dniu, na dziedzińcu ZUT, w ramach warsztatów „Masa ciała to nie wszystko„, SKN Dietetyków reprezentowane przez: Natalię Spiżak, Urszulę Pietruszka i Monikę Matysiak wraz z dr inż. Anną Bogacką oraz mgr inż. Angeliką Heberlej, wykonywały u uczestników analizę składu ciała oraz udzielały krótkich porad żywieniowych. Darmowe badania i porady cieszyły się dużą popularnością – łącznie nasze stanowisko odwiedziło ponad 100 osób.

Pozostaje nam powiedzieć: do zobaczenia za rok!